BLOGI
Taloudellisen kehityksen mittarit
Bruttokansantuote (BKT) on toiminut taloudellisen kehityksen keskeisenä mittarina 1900-luvun puolivälistä lähtien, vaikka sen rajoitukset hyvinvoinnin kuvaajana on tunnistettu jo varhain. BKT mittaa taloudellista tuotantoa, mutta ei ota huomioon luonnonvarojen…
Kaupunki vs. maaseutu
Kaupunki ja maaseutu tarvitsevat toisiaan tulevaisuudessa entistä tiiviimmin. Kuinka rakennamme toimivan ja vuorovaikutteisen suhteen? Julkisessa keskustelussa maaseutu ja kaupunki asetetaan usein vastakkain, vaikka todellisuudessa niiden kehitys on ollut aina…
Nauta. Nurmi. Luomu
Nauta. Nurmi. Luomu - kultainen yhdistelmä Suomen oloihin ja kestävän kehityksen periaatteisiin Kun vuonna 2012 lähdimme luomuun, emme ehkä aivan tarkkaan ymmärtäneet, mitä kaikkea se tarkoittaa käytännössä. Vuosien saatossa ymmärryksen karttuessa ajatus on kuitenkin…
Kaupungit tarvitsevat maaseutua tulevaisuudessa entistä enemmän
Kaupungit ovat keinotekoisia elinympäristöjä, jotka eivät kykene tuottamaan ihmiselle välttämättömiä resursseja. Tiiviisti rakennetut kaupunkialueet ovat riippuvaisia ulkopuolelta tuotavista ravinnosta, vedestä, energiasta ja…
Lihan kulutus tilastoissa
Vuonna 2019 Suomessa tuotettiin lihaa yhteensä noin 400 miljoonaa kiloa. Lihankulutus on kasvanut ja monipuolistunut merkittävästi viime vuosikymmeninä. Vuonna 1960 suomalaiset kuluttivat sian-, naudan- ja lampaanlihaa yhteensä 32,1 kilogrammaa henkeä kohden, kun…
Ruokakulttuuri
Ruoka on ihmiselle elintärkeä päivittäinen perustarve. Ilman riittävää ja ravitsevaa ravintoa yksilön toimintakyky heikkenee nopeasti, eikä elossapysyminen pitkällä aikavälillä olisi mahdollista. Ruoalla on kuitenkin myös merkittävä kulttuurinen ja emotionaalinen…
Maidon matka ruokapöydässämme
Vuonna 1966 suomalaisen kuluttajan ostoskori oli selvästi yksipuolisempi kuin nykyisin. Elintarvikkeet olivat vähemmän prosessoituja ja jalostusasteeltaan matalampia. Esimerkiksi maidon kulutus oli huomattavasti suurempaa kuin nykyään: vuonna 1966 maitoa juotiin…
Ruokahävikki on kestämätöntä
Kehittyneiden maiden yltäkylläisyys heijastuu myös ruokahävikin määrään, joka muodostaa merkittävän kestävyyshaasteen. Suomessa ruokahävikkiä syntyy arviolta 400–500 miljoonaa kiloa vuodessa. Hävikin jakautuminen eri sektoreihin osoittaa, että noin 30 % siitä syntyy…
Hirvenlihan merkitys elintarvikkeena
Hirvenmetsästys on Suomessa pitkään jatkunut ja kulttuurisesti merkittävä harrastusmuoto, joka kokoaa vuosittain yhteen tuhansien metsästysseurojen jäsenet eri puolilta maata. Hirvi (Alces alces) on taloudellisesti Suomen merkittävin riistaeläin, ja metsästyksellä on…
Ravinnekiertojen haasteet ja fosforin resurssikriisi maataloudessa
Ruoantuotanto on perinteisesti perustunut ravinteiden kiertoon peltoekosysteemien ja tuotantoeläinten välillä: pelloilla kasvatettu rehu siirtyy eläinten käyttöön ja palautuu takaisin pelloille karjanlannan muodossa. Kasvintuotanto edellyttää jatkuvaa ravinteiden…